Статиите на тази страница са публикувани във в-к "Меридиан мач"Бербатов: „Когато феновете скандират името ми, буквално политам от щастие“
Новата звезда на ЦСКА се прекланя пред Марко ван Бастен


       Димитър Бербатов. До началото на пролетния сезон това име не говореше нищо на широкия кръг футболни фенове. По-старите привърженици на футбола се сещаха за баща му - Иван Бербатов, който дълги години бе играч на Пирин (Бл). Ала кръвта вода не става и Митко, който има фигура на Индзаги и пипа топката с лекотата на Ван Бастен, явно ще надскочи бащината си регионална футболна слава. Добре, че момчето е скромно, защото много суперлативи се изписаха напоследък по негов адрес. Действително младокът си ги заслужи. Обещаващият голаджия на ЦСКА се съгласи да даде специално интервю за "Меридиан Мач".

      -Митко, за малкото време, през което си в отбора, се превърна в любимец на "червената" публика?
      -Много съм щастлив, че успях да спечеля сърцата на нашите почитатели. Същевременно осъзнавам, че с тези няколко силни мача, който изиграх, отговорността ми към отбора става по-голяма. Публиката ще иска да бележа постоянно. Трудният период на адаптация в отбора за мен мина. Сега ми предстои много по-отговорната мисия, а именно да покажа постоянство в изявите си на терена. и да върви напред - с това безспорно ще дойде признанието не само към мен, но и към моите колеги.
      - Каква беше първата мисъл, която ти мина през главата, след като отбеляза гола на кюстендилци?
      - Първото нещо, което реших да направя, след като вкарах топката в мрежата на Левски (Кн), бе да отида при нашите безкрайно предани фенове и да им се отблагодаря за неистовата им подкрепа. Видяхте обаче, че моите съотборници от радост не ме оставиха да изляза извън терена. Защото без запалянковците сме заникъде.
      - Спокойно може да се каже, че ти с твоите решителни голове в срещите с Миньор и Левски (Кн) беше основният коз на ЦСКА по пътя към финала на ЦСКА започна да скандира твоето име и искаше да те види непременно в игра. Какво почувства в този момент?
      - Едва ли има футболист в България, който не би се почувствал горд от тези възгласи на безрезервно преданата към своите любимци публика на ЦСКА. Имах чувството, че ще полетя от щастие в този момент. Целият изтръпнах, понеже знам, че признанието идва от хора, които са доста компетентни, защото са закърмени с европейските традиции на "червените".
- Предстоят ви два много отговорни мача с шампиона Литекс. Прогнозата ти за тяхната развръзка?
      - Няма съмнение в нашия успех. Всички в отбора сме много мотивирани за тези мачове и очакваме с нетърпение мига, в които ще се изправим лице в лице срещу шампионите. Никой от нас не е забравил срамът, които брахме от срещата в Ловеч през есента. Вярно е, че аз не взех участие в този мач, но ако Димитър Пенев ме пусне да играя, ще направя всичко възможно да спечелим тези срещи. Не е важно дали ще вкарам голове в тях. За мен най-важното е отборът да мачка наред своите съперници та ще иска да бележа постоянно. Трудният период на адаптация в отбора за мен мина. Сега ми предстои много поотговорната мисия, а именно да покажа постоянство в изявите си на терена.
      -На мача за първенство със Славия през второто полувреме публиката на ЦСКА започна да скандира твоето име и искаше да те види непременно в игра. Какво почувства в този момент?
      -Едва ли има футболист в България, който не би се почувствал горд от тези възгласи на безрезервно преданата към своите любимци публика на ЦСКА. Имах чувството, че ще полетя от щастие в този момент. Целият изтръпнах, понеже знам, че признанието идва от хора, които са доста компетентни, защото са закърмени с европейските традиции на "червените". - Преди няколко дни получи повиквателна за младежкия национален отбор от треньора на тима Стойчо Младенов. От кого разбра първи за поканата? - За поканата разбрах лично от моя приятел и съотборник в ЦСКА и вече също при младежите Тошко Кючуков и останах приятно изненадан. Най-вече от доверието, което ми гласува Стойчо Младенов. Всъщност аз вече обличах националната фланелка. Това беше в приятелския мач България - Русия - юноши, родени през 1981 година.
      -Преди няколко дни получи повиквателна за младежкия национален отбор от треньора на тима Стойчо Младенов. От кого разбра първи за поканата?
      -За поканата разбрах лично от моя приятел и съотборник в ЦСКА и вече също при младежите Тошко Кючуков и останах приятно изненадан. Най-вече от доверието, което ми гласува Стойчо Младенов. Всъщност аз вече обличах националната фланелка. Това беше в приятелския мач България - Русия - юноши, родени през 1981 година.
      -Ако Младенов те пусне титуляр срещу младежите на Полша и Англия...
      -Само да ме пусне. Чакам мачовете с много нетърпение и хъс. Искам да помогна България да се класира за финалния кръг на европейското младежко първенство.
      -Искам да ти припомня един на пръв поглед незначителен твой мач. Предполагам си спомняш, когато на базата в Панчарево ЦСКА победи Вихър (Горубляне) и ти вкара четири гола. На контролата присъства Любо Пенев и ти предвеща бляскаво бъдеще. Поласкан ли си?
      -Лично с мен Любо Пенев не е разговарял. За неговото мнение разбрах от медиите и съм едновременно много доволен и същевременно смутен от вълнение. Любо е легенда на ЦСКА и в испанската Примера дивизион. Все пак още съм далеч от истинското съвършенство и имам нужда от много мачове, в които да се доказвам.
      -Някои от футболните журналисти те сравняват с ранния Марко ван Бастен, когато играеше още в Утрехт и тепърва му предстояха великите мигове с екипите на Аякс, Милан и Холандия?
      -Недейте, недейте още отсега с такива високопарни сравнения. Та аз в момента прохождам във футбола. Но все пак, когато стане дума за Марко ван Бастен, няма да крия, че ми е идол. Имам негови видеокасети и постоянно ги гледам. Искам да попия и най-малките негови движения.
      -А, да не забравя да те попитам защо Пената вместо Бербатов по едно време те беше кръстил "Барбуков"?
      -Е сега, защо ме питаш такива неща. Ами, объркал се е. Ако трябва да бъда сериозен - на Димитър Пенев дължа много. Той е от тази порода треньори, които знаят как да работят с младите футболисти. А такива по света са много малко. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ