Дата: 8/12/1999

 

Портадаун - ЦСКА 0:3

голмайстори: Владимир Манчев 1' Ковачевич 77' Асен Букарев 85'


ЦСКА : 1.Лукич, 2.Кременлиев, 3.Мъркич, 4.Чомаков, 5.Тренчев, 6.Пасков (64-Деянов), 7.Р. Христов (81-Букарев), 8.Литера, 9.Симеонов, 10.Шарац, 11.Манчев (61-Ковачевич)

Наказателни картони : Иво Тренчев - жълт , Шарац - жълт , Литера - жълт;

Съдия : Никълъс Форкверт, Дания; Стадион : Шамрок парк; Публика : 500


Д. Пенев:„Преди 35 години отидох доброволец в ЦСКА и винаги ще воювам за моя любим клуб“

Треньорът на „червените“ смята, че сценарият на първенството е предрешен, а за неговия тим остава само Европа...

Наставникът на ЦСКА Димитър Пенев реши да удари по масата и да повдигне завесата за много от нещата "зад кадър" в Борисовата градина. Най-големият български треньор бе поставен до стената от предишното ръководство на клуба, което очевидно саботира по всички линии довчерашния си отбор. Лишен от голяма част от потенциалните си титуляри преди първия мач с Портадаун, бившият национален селекционер за пореден път извади печеливша карта. Едва ли има друг наставник по света, който ще се реши да пусне в стартовата единадесеторка шестима абсолютно нови играчи - Лукич, Мъркич, Шарац, Литера, Тренчев и Симеонов, плюс един завърнал се след преотстъпване - Пасков. И този път обаче изкуството на нестандартните решения не подведе този, който го владее до съвършенство. Признаван или отричан, Димитър Пенев е в дългогодишна интимна връзка с футбола и повече от всеки друг има право да говори за този спорт и за... ЦСКА.

Г-н Пенев, наричат ви щастливец, но нещата от живота май показват друго. Преди близо 15 години тръгнахте със Средец от нищото, преди да се върнете под ореола на ЦСКА, през лятото на 1994 искаха да ви сменят в националния тим седмица преди световното в САЩ, а сега "Мултигруп" ви направи пълно "слънчево затъмнение" в навечерието на сезона...
- Фактите са добре известни. Без шанс наистина не може и аз не се оплаквам от съдбата. А що се отнася до трудните моменти, всеки ги има предостатъчно в живота си. Важното е човек да е честен в работата и отношенията си. За себе си ще кажа, че никога няма да предам ЦСКА и футбола. Не съм сигурен обаче дали същото може да се каже за тези, които са се опитвали и се опитват да ме съдят. Нямам нищо против да ме критикуват за грешките ми, но сега става въпрос не за подробности, а за отношение и морал.
- Къде минава основната разделителна линия в конфликта ви с "Мултигруп" - върху професионална или емоционална плоскост?
- Безкрайно много са нещата, които ни разделят с Илия Павлов и най-вече с неговите приближени. Ами тези хора просто не са Димитър Пенев или Любо Пенев. Аз се записах доброволец в армията, за да играя в ЦСКА преди 35 години и досега не съм изневерил на този отбор, където и да съм бил. Любо замина за Валенсия преди десет години, без да е получил сантиметър жилище или нещо подобно, а в касата на клуба влязоха един милион долара. Сега моят племенник се отказа на 32 години от договора си със Селта, при положение че нямаше никакви проблеми в Испания, за да помогне на ЦСКА. Та това е разликата между Пеневи и разните личности около Илия Павлов, които винаги са гледали най-вече личния си интерес. Ние с Любо обичаме ЦСКА и сме го доказали в живота. И пак ще кажа: аз съм от 35 години в ЦСКА и няма да оставя този клуб на случайните хора и тарикатите. Ние ще сме, а не те, защото всеки знае кой какъв е във футбола...
- За какво по-конкретно обвинявате предишното ръководство?
- Най-вече за превръщането на ЦСКА в някакво странно търговско дружество, в което футболът бе изместен на заден план от най-различни сметки и комбинации. Да вземем само последните примери. За Митко Трендафилов най-напред се сключва абсурден за нашите условия договор за 350 хиляди марки, после се оказва, че са платени само 150 000, а за останалата част не е ясно нищо. Може да е захар, може да е петрол или кой знае какво... Или случаят с Илия Груев. Той дойде, даде интервюта колко много иска да играе при нас, а един ден преди първенството си взе багажа. И се върна при Порточанов, който през последните години върти-суче и все играе в комбини срещу ЦСКА. Иначе бил много близък и с Илия Павлов, и с професор Георги Христов... Само това да беше, както и да е, но интригите и ударите зад гърба нямат край. Ето го и моя приятел Ишков. Сто пъти води преговори с бившите ни шефове и ЦСКА все си плащаше за Вальо Станчев, а освен това изпрати във Варна Иван Пасков, Анастас Петров и Здравко Радев, които заедно вероятно струват повече. Накрая Вальо замина за Германия, а ЦСКА не взе нито стотинка от него. Въобще стане ли дума, че ние се интересуваме от някой играч, веднага започва страхотен рекет и се искат абсурдни цени за България.
- Тази посока неизбежно ни отвежда и към още два скандала, свързани с Димитър Бербатов и Янек Кючуков.
- И при тях пак същото безхаберие. Не знам какво са правили Емил Данчев и Георги Христов като изпълнителни шефове, но е очевидно, че почти няма нормален трансфер в ЦСКА през последните години. Все нещо не е наред, все нещо не е доизпипано докрай. Митко Бербатов дойде при нас като юноша преди две години с бележка от Пирин, а в договора му пише, че клубът от Благоевград трябва да получи 80 или 100 хиляди марки. Хората са си прави и аз се питам: толкова ли не се намериха тези пари за един изключително перспективен нападател, след като само от Мартин Петров дойде транш от един милион марки. За Янек Кючуков ще кажа, че да се искат 700 000 марки за футболист в България е идиотщина. И дали, ако беше останало старото ръководство, нямаше да се стигне до подобен заробващ договор, както е при Митко Трендафилов?
- Преди Общото събрание на 23 юли вие заявихте, че финансите на ЦСКА поставят много въпросителни...
- Меко казано. И как иначе, като непрекъснато влизат пари отнякъде и все няма и няма за футбола. Само за последната година дойде основният транш от Сервет за Мартин Петров, имаше плащания и от трансфера на Жабов в Козенца, УЕФА ни изпрати отчисления за участието в европейския турнир миналата есен. Няма да се връщам по-назад, за да докажа твърдението си, че в ЦСКА влизат пари, които като че ли се изпаряват.
- И по този начин клубът бе обречен да живее в една особена безтегловност, лишен от стабилност, перспектива и конкурентноспособност...
- Точно така. За каква професионална работа да говорим, като не са плащани с месеци заплатите на някои служители, включително и от спортно-техническия екип. Не са издължени суми за ток и парно, не е платено и на полицията за охраната на домакинските мачове, движим се с най-стария автобус в "А" група. Чувам, че не са изчистени и сметките по ремонта на стадиона миналата есен. Да не говорим за некоректното отношение към футболистите, които чакат с месеци парите по договорите си. Родителите плащат по десет хиляди лева за децата си в нашата школа, треньорите едвам свързват двата края, няма екипировка и топки, но постъпленията от таксите се теглят за заплатите на доскорошните началници (!?). Как да работим спокойно и да преследваме високите цели на клуба, след като от модел за всички в организационно отношение напоследък се превърнахме в разграден двор. ЦСКА загуби авторитета си на най-професионалната организация в българския футбол. И това се знае от всички у нас и затова съдиите и БФС ни режат, където ни хванат. Дотам я докараха работата предишните шефове, че хора от нашите среди ме срещат и ми казват: "Много уважаваме теб и ЦСКА, но не искаме да чуем за "Мултигруп" и за разните директори..."
- Ще има ли нови изненади в състава за предстоящия мач срещу Велбъжд?
- Изненада беше, че въобще започнахме първенството, след като картотеките дойдоха един час преди мача в Бургас. Левски влачеше маса време плащанията за Мариян Христов, Георги Иванов и за кого ли не още, но БФС се прави на принципен само срещу ЦСКА. Няма значение. Хората знаят какъв е сценарият в шампионата за този сезон и аз нямам напразни илюзии. Надявам се да направим отново добра есен в Европа. Ако трябва, ще пусна пет-шест юноши в състава и пак рано или късно ще изправя ЦСКА на крака. А на тези, които сега ни гледат сеира и се подиграват с българския футбол, като лишават играчите от работата им, ще им кажа, че новият президент Любо Пенев тепърва ще ги мачка...