Stadionok Britanniában 2000. július
 

Hátbiza elnökük – mer mongyuk meg őszintén, ez a kiáltványosdi elég egy nagy gagyi projekt vót… - szal magam idén nyáron elérkezettnek láttam az időt, hogy a hőn áhított Britannia földjére lépjek. Mesélhetnék itten maguknak sokfélét az skót föld szépségeiről, meg miegymásról, deugye Truttyer rögtön beszólna, hogy az tiszta egy gáz dolog, hogy az ember szépnek tanál bármiféle tájat, várost, embereket, mer lávpáréd, aszt hadd szójjon… ;-) Így hát nem kezdek mondom fejtegetésbe e téren, hanem szigorúan a vonatkozó, labdajátékhoz illeszkedő élményeket veszem sorra. Nakérem, táccsák el a szájukat, hogy miféle egy rendesember vagyok én, mert a világ másik felén járva, mondom magamnak, azé az má csaknemnincsen rengyén, hogy eljutock ide, aszt nem megyek el annak a hazai megye II. szintű, kutyaütő mufc-nak a fészkibe. Na, hát el is mentem. Megyek be ebbe a Mencseszterbe – ótóval! hogy életszerű legyen a dolog (ja persze mindenkit lealáztam, mer ezek a hüjék mind a rossz oldalon hajtanak, de ez most nemlényeg) – naszal megyek ebbe a szitibe. Hát kérem, ez nem egy nagy durranás ez a hej! A két legjobb dolog a zegészbe a zOldtrefford, meg a nem Old. Ja, meg ez a csapat is ottan van. Meg van neki vmi stadkája is. Na mondom, megnézem má, hogy a Reálmargit hol győzőtt legutóbb, nosza! Nakérem, azé azt el kell ismerni, hogy jó kilóméterekkel előtte már hatalmas nagy bazi táblákon ki van írva, hogy MUFC erre, meg MUFC arra. Meg az is persze, hogy Bekkem egy hüje. (Najó, ez nem biztos, hogy pont így vót, de jó lett vóna, ha így lett vóna! ;-) Naszal oda lehet tanálni simán. Ha arra járnak, csak nézzék eszt a táblát, ez odavisz… ;-)) Na kérem, jó vagy egy kilóméterrel a stadka előtt kezdődik a nagy felhajtás. Én nemtom mivégre, de ottan eccercsak minden pirosfehérbe úszik. De leginkábbis vörösbe. Ez egy ijen hely. Ki érti?!?! Namost ez azért má teccett. nem vót olyan, mint a Backterbe, de azér egész jó volt. Van egy ijen negyedféle ottan. Namost egyik boltba zoknit árulnak, a másikba giroszot, a harmadikba pelenkát, meg még mittomén mi mindent. De ezek nem mufcos dolgok, csak a bótosok mind ennek a gárdának szorítanak. Ezé ki van pingálva minden bolt vörösre. De annyira, hogy vannak a homlokzatokon mindenféle rajzok. Az egyiken a régi nagyok, plö. Best. (Na Truttyer eszt még nem is kérdeztem Tetőled, hogy hamán ijen született nagy mufcos vagy, mitet szólasz ennek a Dzsordzsi gyereknek a leépüléséhez? Hát azé az nem semmi. :-(

A másik bót tetején meg vmi Bekkem. A harmadikra két Kuntakintét nyomtak fel, de valami hozzáértőféle gyerek csinálhatta, mer tisztára, mint a zigazi. Na, lépek tovább – mer eddigre kiszáálottam – namondom, gerjeggyünk. Hát erre a következő sarkon valami 150x150 méteres állat plakát, amin 3 ürge (vmi Kíni, Stimm – vagy Sztam? – meg egy feka) aszt mongyák, hogy dobjad ki a SHARP mezedet csávó, aszt itt van, mi is Vodafone-ban nyomjuk. Na, ez mijen? Éééééted? Hogy mennyio, aszt kőcsed a pízt. Na, eddigre meg is érkeztünk a statkához. Na, annak a legelejin van a Megastore. Hát itten lehet megvenni az új meztet. Meg még annyi-de annyi mindent, hogy még tán a Tótgabi Miniolimpiája se ojan jó hely… ;-)) Minden van. MINDEN! Vagyis nem egészen, de erről majd később. Na a Megastore mellett van egy másik bejárat, az kéremszépen a Mjúzéum. Na, ide tusztára nem mentem be. Majd mennyen, aki akar, de én aszondó vótam, hogy azé má idáig csak ne sűllyeggyen az embör… Dejazér a stadkát kívülről meknéztem. Na, ennek a zIndiján a megmondhatója, hogy ezeknél a briteknél minden statka úgyanúgy néz ki. Apróbb eltérések vannak, mint plö az egyiken ijen címer, a másikon ojan, de ua. ;-)) Szal ez is egy jókinézésű építmény. Előtte szoborok, hatalmas üveg oromzat, mint vmi Dunapladza. Ja, egy érdekesség is van, egy óra, amely 1958-ban megállt. A dolog szomorú előzménye a az – Truttyernek mondom, mert ő akkora MUFC-os, hogy nem tuggya, és hát azé tuggya má meg – hogy abban az évben, a MUFC csapata egy nemzetközi meccsről utazott haza Belgrádból. A repülőgép azonban München magasságában lezuhant. Életét vesztette ekkor a MUFC szinte teljes csapata. Szomorú történet, és ennek emléket állítva, a stadion oldalában van egy óra, amelyen egy felírat van összesen, hogy MÜNCHEN, és az időpont, amikor megállt…

No, haladjunk tovább. Hát szal elismerem, jó egy hely. Bár az oldalában fut a vasút, és az egész egy iparváros, nem olyan rendezett, mint a müncheni, de az az Olimpiai-parkban van, és való igaz, ez más. De tényleg korrekt.

No, letudván a kötelező dolgokat, jöhetett az élménytúra! ;-))

Én annyit mondok maguknak, hogy: YOUL’LL NEVER WALK ALONE…

Hát igen, Liverpool. Nakérem, ez se egy alpesi romantikus kisfalu, nadekérem ez azért egészen más. Csoda! Itten aztán a stadka fény, pompa, csillogás!

Itt PERSZE TERMÉSZETES, hogy bemegy egy valamirevaló ember a múzeumba. megnézi az alapítás óta a statkáról készített animációs filmet, olvas a Kop-ról, beáll egy olyan izébe, amiben szabályos lelátó van, meg korlát, és nézi a képeket, amin a pályát mutatják, meg meccseket, és közben szól a hangszóróból 40.000 liverpooli torok hangja, asztán megnézi a kiállítást a ’85-ös Heysel-meccsről, a csapatok játékosainak mezével, bemegy az egykori öltözőbe, ahol viaszból vannak megformázva a játékosok, a gyúró, az edző, hallgatja közben az edző instrukcióit, kapura rúg Grobinak, ÉS MEGSASSOLJA HÁROM CENTIRŐL A 4 (figyelsz, Truttyer???) MONDOM, NÉGY BEK-SERLEGET, az angol kupákat és a bajnoki trófeát, a mozaikot a Hillsburgh-i tragédia emlékére, a világ leghosszabb szurkolói sálját, Dalglish-, és az Owen room-ot. Meg Berger csaját… ;-))))

Na faszikáim! Ez igen! Erre aszt lehet mondani, hogy igen kérem, így kell egy klubnak kinéznie. ;-))

Na utána lementünk a földszintre, ahol százmillió négyzetméteren shopingolni lehet. Namost ha a mencseszteri Megastore, akkor ez HájperMegastore gyerekek! Most nem kezdem el sorolni, hogy mi minden van, de egy részénél megbuhhantam még én is. Van egy olyan sarok (iksz butik méretű) hogy: Gyerekek. Namondom, itt biztosan az van, mint a többiben, csak kicsiben. Hát egy nagy túróst! Fel van osztva, hogy – figyej!!! – Újszülött, 1-3 hónap, 3-6 hónap, 6-12 hónap, és így tovább 5-6 éves korig. Namostan amire egy gyereknek ilyen idős korában szüksége van (cumi, rugdalózó, pelenka, sa-sa-sa) MINDEN. És persze mind LFC-s!!! Na, erre varrjon gombot, aki akar!

Persze itten az ember mászkált egy fél napot, és higgyék meg nekem, megérte. De ez még mind semmi ahhoz képest, ami esztán volt. Mert kapaszkoggyanak meg mind, aszt sassojjanak ide, mer mostan elmesélem maguk, hogy mijen helyen lakik is az a DUNDEE UNITED!

No kérem. Szóval meg lett nézve ugye a legjobb, meg a legbekébzeltebb csapat környéke Angolhonban, de azért ugye azt mégsenem lehet kihagyni, ahol a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre 1979. októberében 1:0-ás győzelmet aratott. Mongyuk még megjegyzem, mer maguk nem biztos, hogy ott voltak ugyanaz év november 7-én (háromszoros murrá a nagy zoktóberi forradalomnak!!! ;-) naszal azon a bizonyos mérkőzésen, ahol annyian voltunk, amennyi embert én Dióósgyőr meccsen sem azelőtt, sem azután nem láttam (még az órán is lógtak, álltak az emberek) szóval mi magunk is az óra felőli kapu mögött voltunk, és a CSAPAT 3-0-s győzelemmel ment tovább, így jutva el a Briegel-t, és Hellström-öt felvonultató Kaiserslautern-ig, de eszt má haggyuk… Nos. Hát mondom, el kén menni Dundee-ba. Gyerek! Tiszta egy Miskolc! Najó, azé nem egészen, de skót viszonyok között ugyanaz. Iparváros, rengeteg gyáristával. A statkát egyből meg lehet találni, mert a város körgyűrűjéről már láccik. Tiszta naranbcssárga (meg fehér) az egész. (Ugye a csapat színe narancs-fekete) Namostan nem volt épp egy fogadási idő, dejazér én csak megálltam körbe sassoltam. Mondom, azé néhány pikcsör ittenet mindenképpen kell, hogy készüjjék. Meg is lett fényve a kép, ahogy ottan vagyok előtte. Jöttek persze ottan mindenféle csövingerek. Na, lesnek ottan nagyokat, hogy szezon se nagyon nincsen, meg egyébként is, itt fényképeszkedik itten ez? Hát asztán montam nekik, húzás innen a sunyiba, mer most nagy a szátok, de 21 éve naggyon be vótatok qssolva. Meg azsenem volt szép, mikor azon a Diósgyőrben jáccott meccsen az a rosszarczú ottan 0-3-nál szegény kis labdaszedő gyereket úgy mejbe taszajtotta, hogy szerencsétlen a lenin Kohászati Művek táblán bucskázott át, (Meg is kapta érte a sárgát a csávó. Má nem a labdaszedő, hanem a skót.) úgyhogy coki van, úgyhogy seprés van innen, nem lesés, hogy mizújság! Na, erre el is téptek. (Később még a kikötőben összefutottunk velük, na akkor meg monták, hogy egy pikcsöröt nyomassunk má el közösen. Hát mondom, mit gondótok, lopom én a nyersanyagot? Na erre eltéptek onnan. De jobb is, mer ha nem, akkor úgy járnak, mint a sirályok. Azok meg netuggyátok meg hogy jártak! Vót attak, meg minden, lényegileg szétütöttem köztük, aszt kész. ;-) na, de vissza a statkához. Mondom, ki volt az egész ürülve, mert ugye holtszezon, meg minden. De azért aszt még elmondom, hogy alapvetően ez is egy egyen brit stadion. Ami opersze megkülönbözteti valamennyi mástól, az az, hogy itt diadalt aratott a Diósgyőr egykoron, nem is akár milyet. persze, a mufc-ban is jáccott nem is olyan régen a Rába Eto is, meg a Videoton is, de azért ez MÁS! No, elég az hozzá, hogy nagy meg6ottságomban ittam is egy söröt – nem is akár milyenet!!! – a Dundee United stadion előtt, aszt a dobozot meg ottan hagytam magam mögött. (Mihez tartás végett…)

Na, ezek vótak kábé, meg annyi, hogy a Vembli sem egy szar hely, de ami igazán jó, azok a –szinte - minden brit településen megtalálható rugby-pálya. Hát, ezeknek tisztára egy ez a mániája. Mind1, azért rendes gyerekek azok! Szal lényeg, a lényeg, ha valamék arra jár, nézzen el 1ik másik helyre, de leginkább meg Dundee-ba, aszt lessenek széjjelfele, hogy mimerrehányméter! Addig meg csak aszt szólom, amit ottan a skót gyerkőcnek montam a narancssárgák otthonába:

HAJRÁ DIÓSGYŐR!