Relaas van een supporter

Ivan Uytterhaegen


Inderdaad, "eens Unionist, altijd Unionist" !!! Of ook nog : "Unionist tot in de kist", maar dat rijmt niet in het frans !

Eerst en vooral ga ik hier een antwoord geven op je vraag hoe ik in aanraking ben gekomen met "den Union".

't Is eigenlijk heel simpel: ik ben er mee opgegroeid. Vanaf 1952 (mijn geboortejaar) zijn mijn ouders in Vorst komen wonen. Wij woonden toen op ongeveer vijf minuten te voet van "den Union". Vanaf ongeveer mijn twaalf jaar ben ik supporter van Union. Tussen mijn twaalf en achttien jaar miste ik bijna geen enkele thuismatch, maar ook op verplaatsing ging ik soms kijken. Ik herinner mij zelfs eens een match in de jaren 60 op de "Klokke" te Brugge waar Union gans de match met 0-1 voorstond, maar in de slotminuten de duimen moest leggen met 2-1. Toen we terug naar huis gingen met de trein, stonden de spelers ook reeds op het perron, want in die tijd reisden zelfs de ploegen soms per trein naar hun uitmatchen. Ik denk dat het de ploeg was met o.a. Zalamena, Verleysen, Vandenbergh, Dierickx. Wat ik mij nog zeer goed herinner: in 1964 speelde Union kampioen in tweede na een thuiszege 2-1 tegen Tilleur. Ik zie ook nog de massa volk die te voet de Eikelstraat afging na een derby tegen Daring of Anderlecht: je kon op de koppen lopen !!! Aan de Van Volxemlaan stonden toen zeker 10 speciale trams en evenveel bussen klaar om al dat volk weg te krijgen. In de periode 1964-1970 moesten wij vanaf ongeveer kwart na twee op de "pourtour" zijn om een plaatsje helemaal vooraan tegen de afsluiting te kunnen bemachtigen, want als kleine kadeekes konden wij op de gradins tussen al dat volk geen bal zien !!! Een zeer merkwaardige uitslag van Union (maar ik herinner mij het jaar niet meer) was een uitzege op La Gantoise:  4 - 8 !!! Ook een nederlaag thuis tegen Beveren 2 - 9  behoort tot de uitschieters. Het was in tweede klasse, en Beveren speelde dat jaar kampioen. Ik heb Union tijdens die periode ook veel weten "reizen" tussen 1ste en 2de klasse, en later spijtig genoeg naar derde ja zelfs eens een jaar in vierde.

Maar steeds ben ik regelmatig blijven gaan kijken, behalve dit seizoen, door omstandigheden nog maar één keer. Maar ja, ik werk regelmatig op zondagnamiddag, en als Union dan juist thuis speelt...

De ploeg dit seizoen speelt bij momenten mooi voetbal, maar dat is niet genoeg om te winnen. Waar blijft die afwerker ???